Ο Έρικ Τζον Έρνεστ Χομπσμπάουμ (E. J. Hobsbawm) γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1917, από πατέρα βρετανό πολωνικής καταγωγής και μητέρα αυστριακή εβραϊκής καταγωγής, και σπούδασε στη Βιέννη, το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Καίμπριτζ. Στα χρόνια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας, ο Ερικ Χομπσμπάουμ δημιούργησε ένα έργο-σταθμό, πρωτοπόρο στο χώρο της νεότερης ιστορίας.
Η αναγνώριση της επιστημονικής του προσφοράς τον περιέβαλε με πολλές σημαντικές διεθνείς τιμητικές διακρίσεις. Ήταν μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, επίτιμο μέλος του King's College στο Καίμπριτζ και επίτιμος διδάκτωρ πολλών πανεπιστημίων σε αρκετές χώρες. Δίδαξε ως τη συνταξιοδότησή του στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου - ένα περιβάλλον/έμπνευση και κίνητρο για το ιστορικό του έργο, όπως ομολόγησε ο ίδιος - και κατόπιν στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης. Εκτός από τα διάσημα βιβλία του "The Age of Revolution, 1789-1848", "The Age of Capital, 1848-1875", "The Age of Empire, 1875-1914" και "Age of Extremes: The Short Twentieth Century 1914-1991" έχει συγγράψει και τα βιβλία: "Primitive Rebels", "Labouring Man and Worlds of Labour", "Industry and Empire", "Nations and Nationalism Since 1780", "The Invention of Tradition" , "The Jazz Scene", "Uncommon People", "Bandits" και "Globalisation, Democracy and Terrorism", τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, καθώς και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτοβιογραφία του "Interesting Times: A Twentieth-century Life".
Συγγραφέας, στοχαστής, ακαδημαϊκός δάσκαλος, κοινωνικός αγωνιστής, πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό και προσωπικότητα που συνταιριάζει λόγο και δράση, ο Ερικ Χομπσμπάουμ συνέβαλε αποφασιστικά στην ανανέωση των κοινωνικών επιστημών με αντικείμενο την ιστορική προσέγγιση του σύγχρονου καπιταλισμού και των παγκόσμιων μετασχηματισμών από το τέλος του Ευρωπαϊκού Μεσαίωνα και μετά. Το 2004 το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα .