O Clive W. J. Granger γεννήθηκε στο Σουάνσι της Ουαλίας τον Σεπτέμβριο του 1934. Πήρε το πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά και Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ και από το ίδιο πανεπιστήμιο το διδακτορικό δίπλωμα στη Στατιστική το 1959. Πριν από την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής επελέγη ως λέκτορας στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου (σε ηλικία 23 μόλις ετών). Με την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής, το 1959, λαμβάνει την υποτροφία Harkness Fellowship of the Commonwealth Fund για μεταδιδακτορική έρευνα στις Η.Π.Α. Γίνεται μέλος της ερευνητικής ομάδας που είχε σχηματίσει ο Oscar Morgenstern στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (Econometric Research Project). Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν το βιβλίο με τίτλο “Sprectal Analysis in Economic Time Series” μαζί με τον Michio Hatanaka. Συνεχίζοντας, και μετά τη λήξη της υποτροφίας, τις ερευνητικές επισκέψεις στο Πρίνστον δημοσιεύει το πρώτο διάγραμμα στα οικονομικά (με τους O. Morgenstern και M. Godfrey) που δημιουργήθηκε από Η/Υ (το διάγραμμα εμφανίστηκε σε καθοδικό σωλήνα και φωτογραφήθηκε).
Το 1973 δέχεται τη θέση καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Το 1975 συμμετέχοντας σε μία επιτροπή στην Ουάσινγκτον με πρόεδρο τον Arnold Zellner γνωρίζεται με τον Robert Engle, καθηγητή τότε στο ΜΙΤ. Η γνωριμία αυτή είναι καθοριστική καθώς δημιουργείται μια ερευνητική ομάδα της οποίας το ερευνητικό αποτέλεσμα οδηγεί στην απονομή του βραβείου Νόμπελ στους Granger και Engle.
Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας του δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Καίμπριτζ, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, του Ααρχους (Δανία) και της Βικτόριας στη Νέα Ζηλανδία.
Το 2003, μετά από 48 χρόνια διδασκαλίας, και σε ηλικία 69 ετών αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ανακοινώνεται η βράβευσή του ίδιου και του Robert Engle, με το βραβείο Νόμπελ στην Οικονομική Επιστήμη. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας η συνεισφορά τους έγκειται στην δημιουργία εργαλείων για την ανάλυση των δεδομένων της οικονομίας με τα οποία άλλαξε ο τρόπος επαλήθευσης των οικονομικών θεωριών.
Στη μακρά ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ο Clive Granger δημοσίευσε 12 βιβλία – μονογραφίες και πάνω από 250 εργασίες σε ερευνητικά περιοδικά. Επέβλεψε δεκάδες διδακτορικές και μεταδιδακτορικές έρευνες και αρκετοί από τους μαθητές του είναι τώρα καθηγητές σε γνωστά πανεπιστήμια. Οι εργασίες του εκτός από θεωρητικές αναφέρονται και σε έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά των κερδοσκοπικών αγορών, την έρευνα μάρκετινγκ, τα μακροοικονομικά μεγέθη. Να σημειωθεί ότι χιλιάδες είναι οι αναφορές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο έργο του καθηγητή Granger. Το 2005 το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα.